torstai 19. helmikuuta 2015

Healthy living on a budget I

Onko terveellisesti eläminen kallista? Se riippuu varmasti siitä, mitä kukin kokee tarvitsevansa terveytensä kohentamiseen. Jos kuitenkin lähdetään perusasioista ja unohdetaan maailmantoiselta puolelta tuotavat ihmeelliset super foodit ja maltaita maksavat hifistely kuntosalin jäsenyydet, niin perus terveyteen voi satsata myös ampumatta budjettia taivaan tuuliin.

Itse koen tarvitsevani terveellista ja monipuolista ruokaa, johon kuuluu paljon värikkäistä kasviksia, prosessoimatonta lihaa ja täysjyväviljoja. Maitotuotteet olenkin jättänyt vähemmälle, vaikka niitä joskus harvakseltaan syön. Liikunta on myös tärkeä asia minulle niin fyysisen kuin henkisenkin jaksamisen osalta. Se aiheuttaa mielihyvää ja vähentää stressiä. Henkiseen hyvinvointiin vaikuttavat liikunnan lisäksi hyvät ystävät ja perhe.

Kokosin muutamia hyvin simppeleitä vinkkejä kuinka voi saada hyvän pohjan terveellisille elämäntavoille ilman moninumeroisia kassa- tai kuntosalijäsenyyskuitteja. Tässä ensimmäisessä osassa keskityn ruokaan:

Ruokavalio-vinkit

Monet kokevat, että terveellinen ruokavalio on kallis. Saat toki seteleitä palamaan jos hankit jokaista hehkutettua super-ruokaa ja tahdot syödä lempi hedelmiäsi vaikka niiden kilohinta pyörisi taivaissa. Mutta terveellinen ruokavalio on helppo toteuttaa myös aivan suomalaisilla perus tuotteilla ja vähän tarkkaillen tarjouksia ja vuodenaikaa. 

Yleensä tulee halvemmaksi tehdä iso satsi ruokaa kerralla ja sujauttaa osa ruoasta pakkaseen odottamaan. Näin ruokaa ei mene hukkaan ja sinulla on syötävää kun tulet kotiin kärsien nälkäkiukusta. Pakkaseen kannattaa heittää myös esimerkiksi kaapissa viimeisiä käyttöpäiviään odottavat juustot, ne kannattaa raastaa, jolloin ne on helpompi käyttää ja leivät, joita ei ehdi tuoreena syömään.


Kausiluontoinen syöminen

Kannattaa vähän pitää silmällä mitkä kasvikset ja hedelmät ovat kauden vihanneksia. Kun on appelsiinien sesonki ne ovat sekä halvempia että maukkaimpia. Kotimaiset juurekset ovat läpivuoden varsin edullisia ja aina yhtä terveellisiä. Lisäksi kun vaihtelet syömiäsi kasviksia sesongin mukaan, tulet automaattisesti syömään monipuolisemmin. (Täältä löydät yhden listan satokauden kasviksista)

Tee se itse
Syksyllä saa kotimaisia omenoita ja marjoja ostettua torilta tai jos on reipas niin ne kannattaa mennä ihan itse poimimaan kaverin pihalta tai metsästä, jolloin saa pakkasen täyteen herkkuja koko talveksi ja samalla mukavaa hyötyliikuntaa. Marjojen lisäksi kannattaa toki poimia myös syötävät sienet talteen, ne voi myös pakastaa tai vaikka kuivata ja niistä saa herkullista ruokaa loihdittua pitkin syksyä ja talvea.

Mikäli sinulla on mukava takapiha, jonne mahtuu kasvimaa tai pari isoa ruukkua, niin ruokien kasvattaminen itse on tietysti kaikkein paras vaihtoehto. Näin varmistut myös siitä, että ruokasi on luomua ja saa onnistumisen elämyksiä kun näet porkkanoidesi ja salaattisia kasvavan silmissä. :) Ja kummasti ne kasvikset maistuvat paremmilta kun ne on omin pikkukätösin istuttanut, kasvattanut ja lopulta korjannut talteen. Ikkunalaudalla saa usein moni kasvatettua edes pari ruukullista yrttejä, jos muut kasvatusmahdollisuudet ovat rajalliset.

Ruoan valmistaminen itse tulee myös yleensä halvemmaksi kuin einesten ostaminen. Ja tämä takaa myös sen, että tiedät mitä syöt. Et tule tiedostamattasi popsineeksi koko päivän suola-annosta yhdellä istumalla ja vältät suurimmat piilosokerit ja -rasvat. Ruoanlaiton ei tarvitse olla aikaa vievää ja monimutkaista, sillä puolessa tunnissa loihtii jo todella hyvää ja ravitsevaa ruokaa koko perheelle. Ja muista myös itse leivotut leivät. Saat ihanan tuoksun kotiin kaupan päälle.

     

Halvat proteiinin lähteet

Liha on usein melko kallista. Itse ainakin ostan esimerkiksi kalaa harvoin, koska siitä tulisi opiskelijan budjettiin aika iso lovi, mutta menen sitten vanhemmille syömään kun heillä on herkullista kalaa tarjolle ;) Lihassa ostan usein tarjouksessa olevia tuotteita, jotka sitten pakastan ja syön kun sopiva tilaisuus koittaa. Näin minun tarvitsee harvoin maksaa täyttä hintaa esimerkiksi kanasta ja pakkasesta löytyy lähes aina jotain syötäväksi kelpaavaa.

Liha ei kuitenkaan ole ainoa hyvä proteiinin lähde. Pavut ja linssit tarjoavat todella hyviä vaihtoehtoja eläinkunnan proteiinille ja ovat lisäksi eläinten ystäville helpotus. Niissä on usein jopa enemmän proteiinia kuin vastaavassa määrässä lihaa. Omasta kuiva-aine kaapistani löytyykin mm. mustia belugalinssejä, kikherneitä ja punaisia linssejä, joita sujautan keittoihin, sämpylöihin tai vaikkapa patoihin.

Tarjoukset

Monet odottavat alennusmyyntejä kuin kuuta nousevaa, jotta voivat ostaa ne ihanat kengät puoleen hintaan. Kannattaa seurata kuitenkin kaupassa myös tarjouksia. Sellaisissa perustarvikkeissa, joita käytät paljon ja jotka voi pakastaa kannattaa ehdottomasti hyödyntää hyviä tarjouksia. Vaikka voi tuntua tyhmältä ostaa kolme pakettia kaurahiutaleita kerralla tai kolme kiloa kalaa, niin mieti kuinka pitkäksi aikaa saat niistä ruokaa itsellesi, ennen kuin sinun tarvitsee taas ostaa uusia. Myös ne vanhaksi menevät ruoat, jotka voit heittää pakastimeen sopivaa hetkeä odottamaan, kannattaa hyödyntää!

Välineet

Toki se hintava Vitamix olisi hieno ja kiiltävä siinä keittiön tasolla, mutta halvemmallakin mallilla pärjää pitkälle. Suosittelen tekemään hintavertailuja eri liikkeissä ja kyselemään esimerkiksi netissä ihmisiltä kokemuksia ko. laitteista. Rupuisinta laitetta ei kannata ostaa vain halvan hinnan takia, sillä pian huomaat joutuneesi ostamaan viisi sauvasekoitinta kun ne ovat yksi toisensa perään hajonneet soseuttaessasi herkullista kasvissosekeittoasi. Kannattaa ostaa hyvää laatua mahdollisimman halvalla ;) Tinkiminen kannattaa tietysti myös aina mikäli se vain on mahdollista! Kannattaa myös katsoa netissä tai kirpputoreilla myytäviä käytettyä tavaroita, jos onnistuisi löytämään hyvän ja toimivan vempeleen pilkkahinnalla alkuperäisestä. Ja muista, kun olet hankkinut hyvät välineet keittiöösi, pidä niistä huolta. Lue huolto- ja pesuohjeet huolella. Laitteen oikeanlainen huolto takaa laitteelle pidemmän elämän.

Siinä oli muutama vinkki kuinka saada ostosten loppusummaa pienemmäksi. Ja vaikka toki yritän säästää ruokakuiluissa mahdollisuuksien mukaan, niin silti laadukas ruoka on sellainen mistä en terveyteni takia tingi. Toki pyrin säästämään aina kun mahdollista, mutten tee sitä terveyteni kustannuksella. Onneksi ne karkit ovat nykyään niin kalliita ;) Käytän siis mieluummin rahani ravitsevaan ruokaan kuin turhanpäiväisiin viihdykkeisiin.

Is it expensive to live healthy? I think it depends on what you think you need to live healthy. Do you need all those expensive super foods and the newest and trendies kitchen gadgets. Here are some tips how to live healthy as cheap as possible. But I want to say that even when I try to save money as much as I can, food is something I think is so important that it is not the first place you should save.

Eat seasonally. Find out which ingredients are on season each month. They will be better tasting, cheaper and environmentally friendly than those products that needs more help to grow at that time of the year. As a result you will eat more versatile.  

Do it yourself. Nature offers great products, that are just waiting for you to go and get it. Berries, mushrooms and fruits can be grown in your backyard and in forest. If you are like me and only have a tiny balcony -don't worry, you can put some herbs to your windowsill and grow some tomatoes in a jar. Also if you have a sea or a lake near you, grab a fishing rod and go! Plus it usually becomes cheaper to make your own food than buying something from shop or restaurant. 

Cheap protein sources. Meat is quite expensive. I buy my meat on discount and put it in the freezer so I can use it when I need it. And eat fish at my parents house :D Beans and lentils are great protein sources and they are also vegan friendly. And they are cheap. They go perfectly to soups, stews and burgers. 

Bargains. You probably wait to get your favorite designer shoes on sale. So maybe you should also pay attention on your grocery stores bargains. You can buy those products that don't go bad quickly, like canned tuna, oats and peanut butters. Or if it has a use before-date, you can put it in the freezer and use when you need it. Then you will always have something to eat when you come home tired and hungry. 

Gadgets. Do you really need that expensive Vitamix? Yes it is pretty and handy. But surely you can find similar tool to make your morning smoothies or juices on a lower price. If you are lucky you can find a great kitchen gadget from a thrift shop. And once you have got your tools, take a good care of them. If it says don't put in the dishwasher, then don't. Taking good care of your stuff will give it longer life. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti