tiistai 3. maaliskuuta 2015

Kuinka päästä takaisin ruotuun?

Oma elämäntapamuutokseni alkoi todenteolla viime syksynä. Paino putosi, liikunta maistui ja kokkasin paljon uusia terveellisiä ruokia. Elämään kuuluvat ylä- ja alamäet. Joskus menee kovaa ja sitten tulee suvanto vaihe.

Nämä tämän vuoden kaksi ensimmäistä kuukautta ovat olleet hankalia. Joulun jälkeen herkuttelu jäi päälle ja kun sairastuin flunssaan niin myös liikunnat jäivät vähemmälle. Koulukiireet veivät muutenkin veronsa ja väsymys painoi. Kun olen väsynyt ja stressaantunut niin syön huonosti, vaikka juuri silloin olisi tärkeää syödä terveellisesti, koska oikeanlainen ravinto piristää sekä kroppaa että mieltä.

Talvilomalla tuli herkuteltua, mutta nyt on aika palata ruotuun ja jatkaa terveellisiä elämäntapoja. Liikunta on edelleen rakas harrastus, mutta ruokavalion kanssa on alkuvuodesta ollut vaikeuksia. Nyt aion siis ottaa mallia viime syksyn ruokailuistani ja lisätä ruokavaliooni paljon tuoreita vihanneksia, prosessoimatonta lihaa ja täysjyvä viljoja.

Tässä muutama vinkki, kuinka päästä taas takaisin ruotuun:
  • Suunnittele etukäteen - Tee sunnuntaina lista tulevan viikon ruokailuista ja liikunnoista. Merkitse itsellesi ylös mitä syöt minäkin päivänä ja järjestä kalenteriin aikaa liikunnalle. Vaikka aikaa ei olisi paljon, niin jo puolessa tunnissa saa hyvän hien pintaan ja sykkeen korkealle. 
  • Juo paljon vettä - Vesi huuhtelee kropan ja pistää kuonat liikkeelle. Juo vähintään 1.5l vettä päivässä. Ota laukkuun vesipullo, jota voit päivän aikana täydentää. 
  • Vieroita itsesi sokerista - Pitkällä tähtäimellä totaalinen kieltäytyminen herkuista ei välttämättä ole kovin pysyvä elämäntapamuutos, sillä pienet herkkuhetket ilahduttavat arkea, mutta pieni tauko sokerista tekee terää. Sokeri on varsin koukuttava aine, joka ainakin aiheuttaa minulle ongelmia liian usein käytettynä. Herkuttelu jää usein päälle ja siksi sokerikierre on hyvä katkaista hetkeksi aikaa täysin. Syö siis maustamattomia maitotuotteita, kasviksia ja muuta puhdasta ruokaa, jota ei ole kyllästetty sokerilla. 
  • Kokeile uutta kivaa harrastusta - Kyllästyttääkö urheilu? Onko salilla aina samat naamat? Ehkä voisin kokeilla vaikka ratsastusta, tankotanssia tai crossfittiä? Uuden lajin kokeileminen voi antaa uutta puhtia urheiluun ja kun löytää sen oman lajinsa niin urheilusta tulee ilo eikä ikävä velvollisuus. Jos et halua lähteä kotoa niin etsi netistä hyvät jumppaohjeet tai -video, jonka tahtiin voit alkaa hikoilla! :)
  • Testaa uutta terveellistä reseptiä - Netistä löytää miljoona toinen toistaan ihanampaa terveellistä reseptiä. Keittiössä kokkailu ja uusiin raaka-aineisiin tutustuminen on nastaa puuhaa ja ainakin itse koen motivoivaksi itsensä kehittämisen keittiössä. Jos herkkuhammasta kolottaa, voit myös tehtailla uuden kevyemmän ja ravitsevamman version lempiherkustasi. 
  • Ota kaveri mukaan - Jos tuntuu, että ruotuun pääseminen on tuskaisaa, pyydä kaveria mukaan lenkille tai jumppaan, näin ollen et peru menoasi niin helposti. Kaverin kanssa voitte motivoida toinen toistanne ja pitää toisenne ruodussa. Kaverille voi myös soittaa jos tekee mieli pistää poskeen pakaste pizza ja kilo karkkia. 
  • Muista hyötyliikunta - Kävele portaat, kanna kauppakassit kotiin, pyöräile töihin... Jokainen ylimääräinen askel on hetki vähemmän istuen tai paikallaan seisten. Arkiliikunta on tärkeää ja varsinkin jos istut koko päivän töissä niin suosittelen välillä nousemaan ja verryttelemään paikkoja.
  • Lue inspiroivia blogeja - Itseäni ainakin inspiroivat fitness ja wellness- blogit. Kuvat ihanista värikkäistä hedelmistä ja kasviksista painautuvat alitajuntaan ja niitä tekee itsekin mieli syödä. Urheilullisen ja terveennäköiset ihmiset saavat minut haluamaan samaa. Motivaatio kasvaa kun näkee mihin toisen pystyvät ja haluaa itsekin kyetä samaan! 
Siinä muutama yksinkertainen vinkki, joilla toivottavasti saat itsesi nousemaan sohvalta ja tekemään terveellistä ruokaa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti