keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Kaura-spelttisämpylät

Viikonloppu meni taas hujauksessa, mutta vaikka tuntuu etten muuta kuin kouluhommia tehnytkään niin sain kuitenkin myös ruokaa laitettua. Talvilomalla tein ensimmäistä kertaa sämpylöitä tällä reseptillä ja ihastuin näihin pehmeisiin ja ravitseviin sämpylöihin niin paljon, etten ehkä enää koskaan pyörittele pelkästä valkoisesta vehnäjauhosta tehtyjä leipiä. Näissä on spelttijauhoa ja kaurahiutaleita, joten ne eivät ole pelkkää höttöä :) Ja silti ne ovat ihanan pehmeitä. Itse olen usein huomannut leipoessani sämpyläjauhoilla, että sämpylöistä tulee turhan jämäköitä.


5dl vettä
1pss kuivahiivaa
3rkl hunajaa
1tl suolaa
7.5dl spelttijauhoja
4dl kaurahiutaleita
0.5dl öljyä

Voiteluun kananmuna
Pinnalle seesaminsiemeniä

Sekoita kuivahiiva desiin jauhoja. Lämmitä vesi noin 42 asteiseksi ja lisää jauho-hiiva-seokseen ja lisää suola sekä hunaja. Alusta joukkoon loput jauhot ja hiutaleet. Lisää öljy alustuksen loppuvaiheessa. Kohota taikinaa noin puolituntia. (Vinkki: Laita taikina kulhossa mikroon kohoamaan. Älä siis laita mikroa päälle, vaan sulje vain ovi, kohoaminen tapahtuu huomattavasti nopeammin!)

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahtia ja pyörittele palat tangoiksi. Leikkaa paloiksi ja pyörittele sämpylöiksi. Kohota pellillä vielä puolisen tuntia, sen jälkeen voit voidella sämpylät munalla ja ripotella päälle seesaminsiemeniä.

Paista uunin keskitasolla 225C noin 12 minuuttia.



Harvat asiat lämmittävät mieltä yhtä hyvin kuin uunituoreet sämpylät. Levitä päälle vähän voita ja juustoa, nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti