perjantai 10. huhtikuuta 2015

Monipuolista treeniä

Urheilu on asia, jota opin rakastamaan vasta aikuisiällä. Nuorempana olen toki harrastanut monenmoista, mutta intohimo treenaamiseen syntyi vasta muutamia vuosia sitten.

Olen harrastanut uintia, tennistä, ratsastusta, joogaa, tanssia ja muutamaa muuta lajia, joista kaikista olen tykännyt, mutta jotka eivät silti elämääni ole pysyvästi jääneet. Uinti oli ensimmäinen kunnollinen urheiluharrastukseni, johon päädyin isäni jalanjäljissä. Ehdin harrastaa sitä monta vuotta, kunnes olin siihen jo aivan kypsä ja homma maistui puulta. Lopettamiseni jälkeen en sukeltanut altaaseen moneen vuoteen, koulun pakollisia uintitunteja lukuunottamatta. Vasta aikuisena olen alkanut taas tykätä uinnista, vaikken sen pariin ole vieläkään aktiivisesti palannut. Se on kuitenkin oikein hyvää koko vartalon treeniä, jota voi tehdä kevyenä palauttelevana harjoituksena tai täysillä, veren maku suussa.

Mutta tarkoitukseni ei ollut puhua uimisesta lajina, vaan vähän tarinoida siitä kuinka omaa treeniä voi helposti monipuolistaa.

Luonto 

Luonto tarjoaa aivan mahtavia elämyksiä niin liikkujalle kuin vaikka sienestäjällekin. Jos yleensä tamppaat pururataa edestakaisin niin kokeile ensi kerralla etsiä metsästä pienempi polku, jota pitkin lähdet kirmaamaan. Tarkista kuitenkin, että pysyt kartalla missä olet. Pururata on toki mukava ja turvallinen alusta lenkkeilijälle, mutta maisemat pysyvät samana ja tasainen alusta ei tarjoa niin monipuolista treeniä jalkojen pienille lihaksille kuin epätasainen maasto. Metsäpoluilla juokseminen on minusta lisäksi todella hauskaa, Polku usein haarautuu moneen otteeseen ja näin löydät uusia kivoja ja monipuolisia reittejä. Maisemat vaihtuvat helpommin ja kuka tietää ehkä löydät lenkkipolkusi varrelta uuden loistavan mustikkamättään tai kauniin lammen, jonka olemassa olosta et osannut edes haaveilla. Kun kohdalle osuu penkki, niin tee sen päälle muutamat hypyt, punnerrukset ja dipit.

HIIT

Hiit eli high intensity interval training. Se on nopeaa ja se on tehokasta. Siinä tulee hiki ja veri maistuu suussa. Olen käynyt muutaman kerran Hiit tunnilla ja tykännyt kovasti, vaikka tunnin jälkeen vähän on pahaolo... :D Tunti koostuu 5min alkuverryttelystä, 20 min treenistä ja 5 min loppuverryttelystä. 20 minuuttia voi käyttää esimerkiksi niin että treenataan 4min lujaa, sitten 1min tauko, sitten taas sama homma kunnes 20 minuuttia on kulunut. Tuon neljän minuutin aikana saatetaan tehdä neljää eri liikettä tai vaikka kuutta eri liikettä. Toisella tunnilla ollaan tehty niin että ensin tehdään täysillä 40sekunttia, jonka jälkeen on 20 sekuntin tauko ja homma jatkuu kunnes 20 on tullut täyteen. Siihen on mahtunut useampia erilaisia liikkeitä. Hiittiä voit tehdä vaikka kotonakin. Hyviä perus liikkeitä ovat esimerkiksi punnerrus, kyykyt, hypyt, burbeet, lankut ja niiden variaatiot. Tarkoitus on että kun tehdään niin tehdään täysillä, sitten levätään.

Kuntosali

Sali tarjoaa todella monipuolisesti erilaisia mahdollisuuksia liikkua. Voit tehdä pelkkää aerobista treeniä, voit tehdä vapailla painoilla tai laitteilla. Voit tietysti myös treenata pelkän oman kehon painolla. Itse treenasin melkein koko viime syksyn pelkästään oman kehonpainolla ja tykkäsin siitä kovasti. Silläkin saa tuloksia aikaan, joskin jos haluaa kunnolla muotoa lihaksiin täytyy niitä painoja alkaa nostella. Netistä löytyy monia sivustoja, joista voi etsiä inspiraatiota salitreeniin. Monelta kuntosalilta löytyy myös erikokoisia kahvakuulia, jumppapalloja, kuminauhoja ja muita näppäriä ja hauskoja vempeleitä, jotka voi ottaa omaan treeniin mukaan ja näin saada uudenlaista tuntumaa treeniin.

Portaat

Viime syksynä kun osallistuin kuukauden mittaiselle bootcampille, meidät vietiin vanhan hyppyrimäen portaisiin ja juoksutettiin niitä ylös ja alas. Se jos mikä oli tehokasta pohje, reisi ja pepputreeniä. Mikäli kotisi läheisyydestä siis löytyy korkeat portaat niin suosittelen lämmöllä! Me juoksimme ylös niin että astuimme jokaiselle askelmalle, sitten joka toiselle, sitten hypittiin tasajalkaa jokaiselle askelmalle, jokatoiselle ja lopulta niin monen askelman yli kuin pystyttiin. Sitten mentiin portaat ylös kyykyssä, sitten tehtiin askelkyykkyjä. Välillä ponnistettiin usempi porras ylöspäin ja väliin tehtiin punnerrus. Välillä hypittiin vain toisella jalalla. Portaissa voi kehitellä monenmoisia hauskoja ja tehokkaita treenispurtteja, joilla saa varmasti lihakset kipeiksi.

Uusi laji

Mikäpä olisi sen parempi tapa saada monipuolisuutta treeniin kuin kokeilla jotain aivan uutta lajia! Jos aina käyt lenkillä niin mene välillä salille, jos harrastat joogaa niin käy välillä body combatissa ja niin edelleen. Uudet kuviot tuovat vaihtelua myös mielelle ja kuka tietää ehkä löydät itsellesi aivan uuden suosikki harrastuksen! :)

In this post I'm trying to think how to incorporate something new or more effective training into anyone's fitness plan. 

Nature - Nature provides great opportunities for exercise. Running is lovely way to relax and it is great way to explore nature. Forrest is probably best place to run, because it is better for your feet than asphalt and air is more pure than in the middle of a big city. You can go and run in the middle of a forest if you just keep track of your whereabouts. Always keep your phone with you. And when a bench come on your way, you can make some push-ups, tricep-dips and jumps on it. 

Hiit - stands for high intensity interval training. This is a great way to exercise if you don't have time for a long gym session. You can attend to a class or make one yourself. For example you can use 5 minutes to a proper warm up, then do 4x1 minute sessions, where you can do things like burbees, push-ups, jumping lunges etc. You do one minute of each move, then move to next move immediately and after that 4 minutes you keep 2 minute rest period. Then you repeat this three times. You are gonna sweat and breath heavily after this! 

Gym - Gym is a great place because of many possibilities it offers to exercise. You can do cardio, use free weight or all those gym gadgets. Last fall I mainly exercised doing body weight exercises and I loved it and it was really effective and versatile. You can use Internet to plan your exercises. You can also use kettlebels, medicine balls and resistance bands you probably will find on your gym.

Stairs - Last fall I attended on a month long bootcamp. One time we went to do our session on stairs. We ran the stairs up and down. We jumped to every other or every third step with both feet or one foot. Then we did some push-ups and lunges on the stairs. It is very effective to lower body :)

Try something new! - What is a better way to get some variety to your workouts than trying a new sport. I would love to try kung fu and pole dancing.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti