perjantai 30. tammikuuta 2015

Puhetta maidosta


En muista tarkkaa päivämäärää viime keväältä kun lueskelin netissä blogeja, joissa puhuttiin maidottomasta ruokavaliosta, maidosta, sen kovin hehkutetusta imagosta ja toisaalta sen ehkei niin hehkeästä vaikutuksesta ihoon ja suolistoon. Itselläni oli tuolloin saman tyyppinen iho kuin minulla oli aina ollut. Finnejä oli varsinkin leuassa ja otsatukan alla muhimassa. Halusin kokeilla kuinka maidottomuus vaikuttaisi ihoni kuntoon.

En hylännyt kaikkia maitotuotteita heti, enkä kaikkia ole hyljännyt vieläkään. En halua olla ruokavalioni kanssa liian tiukkapipoinen, koska se tekee elämästä turhan vaikeaa ja tiukkapipoista. Söin siis edelleen kermaan valmistettua ruokaa esimerkiksi kun kävin vanhemmillani syömässä, mutta kotiin en maitotuotteita enää oivariinia lukuunottamatta kantanut. 

Täytyy myöntää etten huomannut eroa heti. En vielä kuukauden tai kahdenkaan päästä. Vasta nyt noin puolivuotta myöhemmin olen voinut selvästi huomata ihoni laadun parantuneen. Finnejä on selvästi vähemmän ja samalla huomasin syksyn aikana oloni muutenkin todella hyväksi ja energiseksi. Oliko se sitten maidottomuuden aikaan saannosta vai ylipäätään seurausta ruokavalion viilauksesta terveellisempään suuntaan, en osaa sanoa. Olo oli kuitenkin todella hyvä. 

Syksyn mittaa kun paino putosi niin tuntui myös että energiaa tuli jokaisen tiputetun kilon verran vähintään lisää. Nukuin hyvin ja jaksoin touhuta. Ennen kaikki iltani meinasivat mennä tietokoneella, mutta nyt jaksoin urheilla ja tehdä kotona erinäisiä askareita. Olin oikein tyytyväinen olooni ja keventyneeseen mieleen. 

Nyt olen pari viikkoa tietoisesti kylläkin, syönyt taas enemmän maitotuotteita kuin syksyn aikana. En tiedä johtuuko väsymys tästä ruokavalio muutoksesta vai päällä olleesta flunssasta. Todennäköisesti molemmista. Mahakin on nimittäin ihan pinkeänä ja kipeä. Naamaan meinaa puskea patti jos toinenkin. Väsymyksen voin laittaa flunssan piikkiin, mutten usko sen vaikuttavan ilmapallo masuun tai naaman kukintaan. Olo on muutenkin kovin vetämätön ja nuupahtanut. Kroppa tuntuu kovin pöhöttyneeltä ja flunssakin on kauhean sitkeä...

Taitaa olla siis taas aika jättää ne maitotuotteet sinne kauppaan ja syödä niitä lähinnä vierailulla ollessaan. Kalkkitabletteja aloin syömään heti kun radikaalisti vähensin maitotuotteiden käyttöä, jotta varmasti saisin tarvittavan määrän kalsiumia. Tarpeellisen määrän kalsiumia kyllä saa myös maidottomalla ruokavaliolla kun valitsee syömisensä oikein ja monipuolisesti. Itse otin ne lähinnä tietämättömyyttäni ja varmuuden vuoksi. 

Ensi viikolla jätän raejuustot ja jogurtit kauppaan ja ostan sillä rahalla enemmän kasviksia ja hedelmiä. Josko massu olis sitten paremmassa kunnossa ja olo muutenkin kivempi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti